Det pratas ofta om räntor och hur de är kopplade till konsumtion. Det har nästan alltid funnits en stark uppfattning att lägre räntor ger en ökad konsumtion. Detta skulle bero på att räntor är samma sak som kostnaden för pengar och då borde lägre kostnad för att finansiera något helt följriktigt också ge en ökad konsumtion. Detta eftersom fler personer har råd att köpa saker.
Det finns mycket mer att läsa om räntor och konsumtion. Här är en artikel till exempel:
https://www.realtid.se/branschnytt/laga-marknadsrantor-driver-okad-konsumtion
Det finns dock situationer då sambandet mellan räntor och konsumtion kan ifrågasättas. Detta kan till exempel vara i en situation då konsumenterna anser att det är en alldeles för stor risk att konsumera något överhuvudtaget. I sådana situationer spelar det ingen roll överhuvudtaget hur låg räntan är, riskerna gör att ingen agerar.
Ibland spelar marknadsräntorna ingen roll för konsumtionen
Det finns som sagt situationer då marknadsräntorna inte spelar någon roll överhuvudtaget för konsumtionen. Detta är situationer då den risk som konsumenterna uppfattar med konsumtion vida överstiger de vinster de kan tänkas uppleva med att konsumera. Med ”vida överstiger” menar vi situationer då en konsument till varje pris vill undvika all sorts konsumtion eftersom konsumenten känner sig helt och hållet vilsen om hur till exempel en pågående kris kommer att avslutas, och hur världen kommer att se ut på andra sidan den krisen.
Kommer krediter att spela lika stor roll för konsumtionen i framtiden?
Man kan fråga sig om en ekonomi så beroende av krediter är uthållig. Svaret på den frågan låter sig inte lätt besvaras. När detta skrivs, i slutet av mars 2020, går världen igenom en kris som helt säkert kommer att bestraffa personer som belånat sig själva för mycket. Om så blir fallet återstår att se. Det som är säkert är att ingenting blir som det var innan krisen började.