I Sverige säger konsumentkreditlagen att en kreditprövning måste göras för att ett kreditkort ska kunna beviljas. Oftast görs denna upplysning hos UC – men inte alltid. Det finns andra kreditupplysningsföretag som vissa företag använder sig av – och på så sätt kan du undvika UC.
Eftersom kortutgivare vill minska sin risk att låna ut till personer med låg kreditvärdighet finns denna regel på plats. Du som vill ansöka om ett kreditkort får helt enkelt bita i det sura äpplet och acceptera en kreditupplysning – men du kan alltså undvika UC!
För dig som inte vill göra en kreditupplysning hos UC
Men det finns alternativ för dig som absolut inte vill att en kreditupplysning ska göras hos UC. Eftersom en upplysning hos UC registreras vid ansökan kan banker och andra långivare se dina uppgifter. Och uppgifterna lagras i ett helt år!
Och detta är inte alltid fördelaktigt för dig – om du har flera förfrågningar på dig finns risken att du har mindre chans att få ett kreditkort eller ett lån beviljat. Därför kan det vara fördelaktigt att undvika UC.
Nedan har vi listat några kort som inte använder UC för sin kreditupplysning:
ST1 Mastercard – upplysning hos Bisnode
ST1 Mastercard erbjuder däremot ett betalkort som fungerar ungefär som ett kreditkort. En kreditupplysning tas via Bisnode och inte hos UC vid din ansökan. Och via Bisnode registreras inte dina uppgifter för banker och långivare att se.
Men det är tyvärr inte möjligt att delbetala fakturan som kommer i slutet av varje månad utan hela beloppet måste betalas in på en gång.
Klarnakortet – använder också Bisnode
Ett annat kreditkort är Klarnakortet och även detta använder sig istället av Bisnode för att göra kreditupplysningar. Och med detta kort får du möjlighet att delbetala vissa inköp i upp till 14 dagar.
Men du kan få avslag på delbetalningen när du ansöker om den. I princip innebär det att Klarna gör en ny kreditprövning varje gång du ansöker om delbetalning. Men kreditprövningen registreras som sagt inte för banker och långivare att se.
Nackdelar utan UC
Vanligtvis har lån och krediter utan UC en högre ränta och även högre avgifter än de kreditkort som använder sig av UC. Ha detta i åtanke när du överväger att ansöka om ett kreditkort utan UC.
Eftersom det i slutändan kan bli väldigt dyrt för dig att betala av kreditskulden. Och ansök aldrig om fler krediter än vad du vet om att du faktiskt kan betala av. Följden av att inte betala av en skuld är först inkasso och sedan kronofogden. Och detta vill du självklart undvika om du kan.
Kontokredit utan UC
Ett annat alternativ till kreditkort utan UC är kontokredit. Du får inget fysiskt kort och inte heller bonus och andra förmåner ett kreditkort ger dig.
Så gör du för att ansöka om kontokredit:
- Du börjar med att välja en kreditgräns, det vanligaste är cirka 30 000 kronor som du sedan kan utnyttja efter behov.
- När du väl fått din kredit kan du välja att ta ut hela beloppet på en gång eller ta ut mindre summor flera gånger. Men ha i åtanke att kontokredit är dyrt att använda sig av. Räntan ligger på 20% till 40% vilket är väldigt högt jämfört med ett vanligt kreditkort. Och dessutom sätter räntan in direkt när du utnyttjar krediten.
- Till skillnad från ett kreditkort kan du ha upp till två år på dig att betala tillbaka din kontokredit. Och vid uteblivna betalningar börjar det med påminnelser, dröjsmålsränta och inkassoavgifter, till slut hamnar du hos kronofogden.
Krav vid ansökan av kreditkort med UC
Du behöver vara minst 18 år gammal för att kunna ansöka om ett kreditkort. Men de allra flesta kreditkort sätter en gräns mellan 20 och 23 års ålder.
Du bör vara helt utan betalningsanmärkningar, om du har en aktiv skuld hos kronofogden blir du inte beviljad ett kreditkort överhuvudtaget.
Utan en fast inkomst är det väldigt ovanligt att få ett kreditkort. De allra flesta kreditkort kräver en fast inkomst som dessutom är högre än minimum.